Bli miljövänlig mästare i trädgården

karlskoga_tradgard_986x370

En del av fjärils- och humleträdgården som Karlskoga Naturskyddsförening byggt upp.  Foto: Ylva Grudd

Våren, den hoppfulla tiden för alla trädgårdsmästare. Så här kan du skapa en grönskande oas för både växter, djur och dig själv – odla ekologiskt! Här är några tips på hur du blir en riktigt miljösmart trädgårdsmästare.

Fem snabba tips

  1. Skippa bekämpningsmedel – använd miljösmarta metoder
  2. Köp friska och livskraftiga plantor – bästa medicinen mot skadeinsekter
  3. Ge jorden naturlig näring – välj bland massor av fiffiga sätt
  4. Starta en kompost – låt trädgårdsavfallet bli förstklassig mylla
  5. Räfsa, bränn och gräv mindre – ligg i hängmattan mer

För att bli en miljövänlig trädgårdsmästare bör du först och främst skippa alla sorters kemiska bekämpningsmedel. I butiken kan de verka ofarliga och smarta, men de innehåller gifter som påverkar både miljön, livet i din trädgård och din egen hälsa.

Istället finns det många fiffiga, välbeprövade och miljösmarta metoder för att motverka ovälkomna gäster. Till exempel kan du skölja bort ohyra och bladlöss från växterna med trädgårdsslangen. Om besökarna är riktigt ihärdiga kan du blanda såpa och vatten (en halv deciliter såpa per liter vatten) i en vanlig vattenspruta och behandla dina växter.

Ogräset rensar du för hand istället för att bespruta. För att få bukt med extra ogrästäta områden i trädgården kan du täcka jorden med en presenning. Efter någon säsong har till och med ogräsets rötter dött.

Köp friska plantor och ekologiska frön. Gamla kulturväxter är också miljösmarta. När du köper buskar och träd, välj E-plantor så ofta du kan, de är framodlade specifikt för det svenska klimatet. Friska och livskraftiga växter är det bästa skyddet mot skadeinsekter!

Satsa på växelbruk

Minska risken att få växtsjukdomar genom växelbruk, till skillnad från att odla samma grödor på samma ställe år efter år.  Odla till exempel sallad ena året, morötter nästa, potatis tredje och ärtor det fjärde året.

Ge jorden naturlig näring

Starta en kompost och sprid myllan i dina land så slipper du tillsätta gödsel. Om du ändå vill gödsla, eller odlar extra näringstörstande växter, är Krav-märkt eller naturligt gödsel från en lokal bonde det bästa valet.  Konstgödsel däremot gör att trädgårdens viktigaste hjälpreda – daggmasken – inte trivs.

Du kan också göra din egen näring! Så här gör du:

Slå kokande vatten över en hink med nässlor och låt stå till nästa dag, eller låt nässlorna stå i kallt vatten i några dagar. Späd ut nässelvattnet med vanligt vatten tills det får samma färg som svagt te, och vattna ut när jorden är fuktig.

Guldvatten är alla odlares bästa vän. Blanda rent, friskt urin och vatten i styrkan 1 till 10 och du har fantastisk växtnäring. Guldvatten höjer också aktiviteten i komposten. Använd urin som är fritt från läkemedelsrester.

Välkomna småkrypen

Humlan pollinerar fruktträd och bärbuskar. Maskar och andra småkryp luckrar upp jorden och ger bättre skördar.Getingar matar sina larver med flugor. Nyckelpigan frossar på bladlöss… De flesta av trädgårdens småkryp är en strålande hjälp i trädgården!

Många av dem slås dock ut av kemiska bekämpningsmedel. Paddor, grodor, igelkottar och fåglar gör också stor nytta. Till exempel matas en talgoxkull med cirka 10 000 larver under tiden den ligger i boet! Låt den biologiska mångfalden frodas i din trädgård och erbjud djuren en varierad miljö med häckar, buskage och träd.

Slösa mindre…

Spar på vattnet! Vattna med slang eller kanna istället för spridare, och täck jorden med till exempel halm eller tidningspapper så hålls fukten kvar längre. Täcker du med färskt gräsklipp behöver du inte heller gödsla.

Undvik bar jord. Tomma odlingsytor ökar risken för näringsläckage och gör att allt ditt dyra gödsel regnar ner i grundvattnet. Ersätt därför skördade grödor med en sådd av gröngödslingsväxter. Klöver till exempel!

Var smart när det gäller redskapen! Ägodela gärna med grannarna så behöver ni inte ha varsin gräsklippare, högtrycksspruta eller specialgrep.

…slöa mer

En ekologisk odling kan ofta vara mindre arbetskrävande än en icke-ekologisk odling. Här är några saker som du utan dåligt samvete kan hoppa över:

Räfsa – gräs, löv och gamla stjälkar gör nytta om det får ligga kvar i rabatten. Låt de första månaderna i trädgården vara stökiga och njut av vårsolen istället!

Bränna – det mesta du klipper, sågar och rensar i trädgården passar bättre i komposten än på brännhögen. Slanka grenar kan användas som växtstöd, grövre stammar som naturliga kanter runt grönsakslandet.

Riva upp nässlor med rötterna – spar istället nässlorna så kommer fjärilarna att trivas. Är du rädd att nässlorna ska sprida sig, avgränsa istället deras rötter.

Gräva – försök att istället täcka jorden med halm, flis eller presenning. I längden får du bättre jord och du frigör heller inte växthusgaser. Om du behöver bearbeta jorden är det bäst att bara luckra upp det översta jordskiktet och använda grep, istället för spade. Genom att bearbeta jorden varsamt får växterna lättare att motstå skadegörare, ogräset hålls i schack och marken bevarar sin fuktighet.

Köpa hybrider – alla fröer som har F1 i namnet är hybrider (det finns även andra sorters hybrider), vilket gör att du inte kan ta fröer från dina plantor på hösten, utan istället måste köpa nya varje år.

3 miljösmarta grödor att odla

Minska utsläppen av kemikaliska bekämpningsmedel – odla Sveriges mest besprutade grödor själv!

1. Potatis

2. Jordgubbar

3. Lök

3 odlingstips för fler vilda grannar

Bjud in de viktiga bina, humlorna och fjärilarna i trädgården eller på balkongen med hjälp av:

1. Nässlor – så får du ett litet fjärildagis

2. Gullviva, luktviol och nektarväxter med starka färger – mumma för alla med sugsnabel

3. Sälg – för yrvakna humledrottningar


Inspiration:
 Se hur Karlskoga Naturskyddsförening har byggt upp sin fina fjärils- och humleträdgård.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.